Lennart Värmby, legendarisk v-politiker har kommit in med följande inlägg. Jag publicerar det gärna även om jag inte instämmer i allt. Däremot är det viktigt att debatten fortsätter.
Jag håller gärna med om att vänstern måste utveckla bättre alternativ till den nuvarande offentliga vården. Jag tycker också det är viktigt att utveckla politiken i globaliseringsfrågorna. Det som är viktigt att angripa är den ojämna fördelningen av makt och ekonomiska resurser. Jag tycker att Marmot-kommissionen på ett förtjänstfullt sätt har visat hur den ojämlika hälsan hänger samman med en globalisering på storkapitalets villkor.
Gunnar Ågren
Vi var med i samma partistyrelse en gång. Lyckades efter hårda debatter få en majoritet för att vänstern krävde direktvalda regionfullmäktige med makt att styra. Jörn Svensson hävdade nationalstatens överhöghet, men förlorade – då.
Vänsterpartiet har inte fullföljt denna linje. Regionomställningen som är nödvändig har, trots Hans Anderssons goda arbete i Svegfors utredning inte resulterat i något vettigt.
(V):s EU-politik gav Jörn Svensson senare rätt tyvärr.
Den nationalromantiska inställning (V) intar är förödande. Vi har all anledning att vidga vår solidaritet och ta itu med att organisera medborgarna oavsett nationalitet, religion, kulturell bakgrund och allt annat för att vrida Sverige, Europa och världen åt vänster!
Rapporten ” Vem vinner på vårdval? ” är bra, eftersom den lyfter fram klasskillnaderna som viktig orsak till ohälsa.
MEN…
Att enbart gå in för områdesbaserat ansvar och offentlig vård är för enkelt!
Givet att utgångspunkten är vilja att ge god vård är privata alternativ inget otyg.
Däremot kan stora internationella företag med traditionell inriktning på höga vinster vara helt fel.
Om globariseringsrådet
Det är nödvändigt att kritisera globaliseringens negativa sidor.
Men än mer viktigt att formulera en vänstervision, som upplevs realistisk och möjlig.
(V) har backat i alltför många val. Medborgarna-väljarna ger oss underbetyg och ratar oss för det vi kallar ”nyliberalism”. Är det fel på väljarna eller på oss???
Fundamentalisterna tog över v-partiet efter Gudrun Schyman. Budskapet var att en klarare vänsterprofil skulle ge ökat stöd. Resultatet är tvärtom.
Om det nu har varit en ”klarare” vänster, som partiledningen stått för?
För mig framstår det mer som att man bytt företrädare, som inte lyckats sälja i stort sett samma politik med framgång.
Vi behöver en ny vänster! På ett liknande sätt som moderaterna gjort måste vi gå igenom samtliga politikområden och ärligt fråga oss om vi inte borde förändra.
Hälso- och sjukvården är ett viktigt område.
Att alla ska dö friskare borde vara den nya vänsterns motto!
Nu till en av mina hjärtefrågor.
Många människor arbetar inom offentlig sektor. Jag känner läkare och andra som hoppat av landstinget som arbetsgivare. Inte för att de är egotrippade vinstmaskiner utan för att de tröttnat på byråkratin.
Inom skolans värld är det samma sak.
Regelverk och traditioner styr mer än kärnverksamheten – att ge god utbildning!
Vi måste aktivt söka finna former med nya driftsformer, som ger de anställda mer makt och ansvar. Fler karriärmöjligheter – som det nu är kan en lärare i ”bästa” fall bli rektor!?!
Varför inte testa nya variabler – typ duktiga pedagoger inom matematik kan bli regionpedagoger och undervisa på flera skolor när det är nya nivåer som ska läras in.
Jämför inom idrotten där det finns speciella tränare för målvakter, försvarsspelare etc…
För att inte bli för lång – den nya vänstern presenterar ett program med inslag som förvånar, intresserar och väcker debatt!
Låt oss inte begränsa oss till att bara kräva kommun-, landstings- och statligt anställda för det som vi vill driva.
Utveckla nya intraprenader med risktagande och möjlighet/risk för konkurs!
Resultatenheter med fullt ansvar!
Sjukvårdsprogrammet kan rätt formulerat och presenterat bli ett lyft för en ny vänster – en vänster som behövs, som kittlar nyfikenheten och som förmår att entusiasmera massorna!
Ert ansvar är stort. Satsa på att få igång den offentliga sektorn som arbetsgivare. Vi som är för kollektivet måste ge utrymme för individerna. Social ekonomi, intraprenader och kooperativ, nonprofitföretag – ja, detta och andra nya arbetssätt och organiseringar – låt oss söka och finna!!!
Om det är ett så klart samband mellan livslängd och sociala faktorer måste parollen bli att varje nyfödd ska ha samma möjligheter till ett långt och rikt liv!
Vad vi behöver är typ ” ett eget rum ” i långvården, men vi byter det mot ”gemenskap och nära till umgänge och trivsam tillvaro för alla – även för mig som blivit gammal.
Vi spelade in budgetdebatten i landstingsfullmäktige och den kan du se på www.okv.se
Lennart Värmby
Skriver detta på altanen med tio meter till Toftasjön. En båt tuffar förbi.
På TV är det allsång från Skansen med tusentals deltagare. I senaste EU-valet backade vänstersidan i hela Europa. Medborgarnas stöd är nödvändigt för att förändra Sverige, EU och världen. Kan vi inte försöka formulera en vårdgrund som omfattas av hela Europavänstern?
Att kunna få vård i andra länder är inte fel – det är rätt. Men ska inte vara beroende av den egna ekonomin och plånboken.
Vi är internationalister – vi vill mer och vi kan mer, men det måste ges form så att majoriteten stöder att vi återvinner framtiden!”
Lustigt se Värmby säga att partiet togs över av fundamentalister efter Schyman då de egentliga fundamentalisterna sitter i Växjö och för en klassisk nyliberal agenda. Värmby är säkert väl medveten om detta då han själv tillsammans med allianspartierna arbetade för ett emu-medlemskap i emu-valet. Det kanske är Värmby och resten av Växjösekten som bör fråga sig varför ett flertal unga förmågor och andra duktiga partikamrater valt att lämna partiet i Växjö de senaste åren. Han talar om att vi bör gå samma väg som Moderaterna och förnya oss på sådant sätt att vi alla till slut kan bli underavdelningar till socialdemokratin.
SvaraRaderaMittcentreringens epok i den svenska politiken måste förpassas till historien. Det behövs tydliga alternativ. Så låt oss göra Vänsterpartiet till ett seriöst vänsterparti som vägrar sitta i såväl kapitalets som i socialdemokratins knä.
Lite tröttsamt svar frän Växjö där. Visst, Värmby är ingen person jag litar på men man kan ju tänka sig att ta sig an sakfrågorna istället. Även vi som i någon mening "stoppade" vägvalvänster när det begav sig måste ju erkänna att det inte gått så jävla bra sen dess. Jag är mindre intresserad av vems "knä" man påstås sitta i än hur den konkreta politiken faktiskt kommer att se ut.
SvaraRaderaJag tror den akut springande punkten är hur vi kan erbjuda ett attraktivt alternativ till privatiseringar och "vårdval stockholm"-modeller. Det måste i någon mån innebära att ge mer utrymme för självstyre och initiativ inom offentlig sektor samt en blandning mellan valfrihet och demokratisk styrning som ger medborgarna valmöjligheter men inte bidrar till segregering och orättvisor.
Det är inte lätta frågor, men att avfärda dem som höger är att för lång framtid marginalisera både vänsterpartiet och, vad mycket värre är, vänsterpolitik.