söndag 15 november 2009

Programförslag på väg att ta form

Vi har fått ett inlägg från Maria Johansson i Halmstad som tar upp en del punkter i vårt programförslag i hälso- och sjukvårdsfrågor som är under utarbetande. Vi hoppas mycket snart kunna publicera hela förslaget, men de synpunkter som framförs är viktiga att ta fasta på:

Dags att visa att vi är sanna feminister!!!

Jag har läst "Skiss till programtext 5 november 2009"

Där står det nämnd på flera ställen om att kvinnor har sämre hälsa än män.

Bra då vet vi det. Men vad tänker vi i Vänsterpartiet göra åt det? Det är det som är det viktiga nu tycker jag.

Vi måste visa att vi menar allvar med att vi är ett feministiskt parti. Hur bryter vi könsmaktordningen som finns i vårt samhälle?

Jag tycker det måste synas tydligt i vårt Hälso- och sjukvårdsprogram.

Hur och vad kan vi göra i samhället för att bättra kvinnors hälsa?

I texten kan man läsa om att jobb där kvinnor är överrepresenterade, där är arbetsmiljön och möjligheterna att påverka arbetssituationen dåliga.

Det måste innebära att "vården" som arbetsplats har de här problemen eftersom det är främst kvinnor inom vårdyrken.

Då måste väl vi ha möjlighet att förändra det? Som en del i att förbättra och utveckla den offentliga vården. Göra den offentliga vården till ett bra ställe att arbeta på. Något att vara stolt över.

Så jag tycker att vi måste visa att vi inte bara vill bättra vården för patienterna utan också för de anställda. För annars blir de anställda patienter. Vilket kostar vården pengar.

Jag läste i Genus nr.3-4 2003 ”… att färre skulle bli sjuka om ansvariga politiker såg till att rehabiliteringen utgick från mäns och kvinnors hela livssituation. Tätare bussförbindelser, fritidsaktiviteter som kräver mindre tid av föräldrarna och en tryggare barn- och äldreomsorg skulle säkert vara mer värdefullt för många än en ny stol eller ett lättare verktyg.”

Det står vidare i texten att politikerna inte vågar göra detta, trots att de kallar sig feminister. Genus nr.3-4 2003

Jag ser det här som direkt kritik mot oss i Vänsterpartiet. Så jag tycker det är dags att vi visar att vi är feminister som menar allvar. Det är hög tid att visa att vi vill göra något åt könsmaktstrukturerna som finns i samhället. Hur ska man annars kunna ta oss på allvar?

Som jag ser det finns det fördelar för män också med att man avskaffa de könsstrukturer som finns i vårt samhälle. Även om många män känner sig rädda för att förlora utrymme och inflytande inom hela samhället.

I Folkhälsorapporten från 2005 kan man läsa att 1998 begick tre gånger så många män som kvinnor självmord. Det tror jag är ett tecken på att män förväntas vara tuffa, starka och klara allt själva. Det är ett nederlag för män att be om hjälp.

Jag pratade med några unga killar tidigare i månaden. De tyckte det var orättvis att det inte finns mansjourer precis som det finns kvinnojourer. Att män diskrimineras på det sättet, att män inte vågar söka hjälp om de blir slagna av sina fruar/män eller flickvänner/pojkvänner.

Det finns säkert ett mörkertal vad det gäller män som blir misshandlade i förhållanden.

Om det finns mansjourer också, så får kvinnojourerna en större tyngd och legitimitet tror jag.

Därför måste vi i Vänsterpartiet ta tag i könsmaktstrukturen i vårt samhälle, för att nå ett könsneutralt samhälle.

Dags att visa att vi är feminister i praktiken också och inte tomma ord i partiprogrammet!!!



1 kommentar:

  1. Bra synpunkter, Maria.
    Vill passa på att lägga till hur viktigt det är att inte bara kritisera och därmed direkt eller indirekt försvara tidigare förhållanden.
    Som Maria så tydligt visar måste vi också visa hur vänstern vill utveckla och förändra. Då är det inte tillräckligt att enbart se till hur man ersätter-finansierar vårdcentraler etc.
    Vi måste också skapa utvecklngsmöjligheter och förändring av och i organisationen av sjukvården.
    Bryta hierarkier, finna utrymme för mer självständighet inom vårdapparaten.
    Lennart Värmby, v-gruppen, landstinget Kronoberg

    SvaraRadera