Intressant nog framfördes kritik mot Vårdval Stockholm från samtliga fackliga organisationer, även läkarförbundet. Viktiga punkter i kritiken var att ersättningssystemet ensidigt prioriterar korta läkarbesök, att resurser förs över från utsatta till socialt väletablerade områden, att det förebyggande arbetet i stort sett försvinner och att patienter med psykisk ohälsa och komplicerade sjukdomstillstånd hamnar i strykklass. Möjligheterna till vidareutbildning och kompetensutveckling minskar kraftigt. Vårdcentraler som ligger i socialt utsatta områden tvingas göra kraftiga nedskärningar medan de riskkapitalbolag som etablerar vårdcentraler i mer attraktiva lägen gör mycket stora vinster.
Strider Vårdval Stockholm mot hälso- och sjukvårdslagen? En ledande jurist, Lars Grönwall, som varit med om att utforma socialtjänstlagen, diskuterade detta.
Vårdvalet strider definitivt mot lagens anda och intentioner men det är svårt att utkräva ett formellt ansvar eftersom det är en ramlag. Lars Grönwall föreslog en lagändring som skulle göra det lättare att utkräva ansvar. Man skulle kunna införa en ny paragraf : "Landstinget ansvarar för att vård bedrivs på lika villkor när det gäller tillgänglighet och kvalitet."
Vårdval Stockholm är naturligtvis en extremvariant av marknadsstyrd sjukvård men de krav som framfördes på systemet kan vara av intresse också för andra landsting och regioner:
}Ändra ersättningssystemet – huvuddelen fast ersättning med socioekonomisk viktning
}Lika ersättning för besök hos olika personalgrupper
}Rejäl ersättning till hälsofrämjande och förebyggande arbete
}Områdesansvaret införs och tydliggörs
}Särskilt stöd till marginaliserade grupper – inför en socialläkarfunktion
}Stöd till utvecklingsarbete och stärkt forskning inom primärvården
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar