torsdag 16 februari 2012

Mer besparingar och längre köer

Efter gårdagens landstingsfullmäktige kan jag konstatera att den borgerliga majoriteten fortfarande tror att befolkningsökning, ökad andel äldre, ökad vårdtyngd, långa vårdköer och behov av förebyggande vård kan lösas genom ytterligare besparingar. Signalen är glasklar. Spara mer och gör mer. För att klara vårdgarantin har Akademiska sjukhuset uppgett att de skulle behöva producera mer vård motsvarande 2000 DRG-poäng, vilket med vårt ersättningssystem är lika med 68 miljoner kronor. Detta ska jämföras med de ca 10 miljoner som nu satsas på engångsinsatser. Och detta ska jämföras med de 65 miljoner kronor Vänsterpartiet anslog till mer vård i sitt budgetförslag. Samtidigt ska Primärvården spara ytterligare 6 miljoner kronor för att klara ett avkastningskrav på 33 miljoner. Vilket ska jämföras med Vänsterpartiets budgetförslag som hade gett Primärvården 21 miljoner kronor mer att göra vården bättre.

Belöningen kanske kommer i nästa löneförhandling då de som springer fortast ska få en större andel av kakan. Tillhör du de lyckligt lottade som har en inkomst på mer än 37 000 kr så kan du öka på din pension genom löneväxling, eller köpa en bil! Visserligen minskar skatteintäkterna till landstinget men det bekymrar inte den borgerliga landstingsledningen.
Det finns en tydlig skiljelinje mellan borgarna och Vänsterpartiet och nu har den djupnat ytterligare.
Jag hoppas det blir allt mer tydligt för länsinnevånarna att borgerlig politik inte kan lösa vårdens problem och att den politiken drar isär samhället, gör oss lika värda trots olika behov. Det är allt för långt till nästa val. Men då kommer det att bli ändring, det är jag övertygad om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar