måndag 2 maj 2011

Allas rätt till välfärd!

Temat för Vänsterpartiets 1 maj-demonstrationer runt om i landet var "Allas rätt till välfärd". En slogan som jag tror de flesta ställer upp på men där många inte är medvetna om att vår gemensamma välfärd urholkas och säljs ut i rasande fart. Det fanns ett skäl till att vi en gång byggde upp en offentlig sektor. Marknaden kunde inte leverera och inte minst garantera en behovsstyrd välfärd eftersom marknaden alltid anpassar sig till efterfrågan. Med offentligt finansierad och offentligt driven vård, skola och omsorg befriades dessa välfärdstjänster från vinstintressen och marknadstänkande. Det blev befolkningens och individens behov som styrde utbyggnaden och resursanvändningen.
Nu backar samhället tillbaka och vi får mer av marknadsmekanismer, intänktsfokusering och vinstmaximering. Vi blir alla kunder i välfärdssystemet och "köper" skola eller vård med den peng som samhället sätter på oss. Och var och en tänker förstås på sitt eget bästa och gör sina val därefter. Men summan av alla individuella val skapar klyftor där några är vinnare och andra förlorare. Det blir de friskas val som bestämmer vilka vårdcentraler som ska finnas och förlorarna är de med stora vårdbehov.
Detta är ju helt i linje med borgerlig ideologi; vi ska dra ner på den offentliga (gemensamma) konsumtionen och öka den privata konsumtionen. Eftersom 95% av befolkningen är frisk är risken stor att majoriteten är nöjd med systemet utan att inse att deras förmåner sker på andras bekostnad.
Allas rätt till välfärd måste byggas på solidaritet och solidaritet kan bara skapas genom kollektiva beslut och handlingar. Därför måste dessa privatiseringar och kundvalssystem som inför i sjukvården stoppas. Det kan redan vara för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar