fredag 6 maj 2011

Vem tjänar på privatiseringen?

Det pågår en borgerlig revolution! Den svenska välfärdsmodellen ska skrotas till förmån för en modell där vi alla blir kunder på en vårdmarknad. Där alla är lika mycket ”värda” oavsett vårdbehov. En politik som gynnar de friska men missgynnar de svårast sjuka. De privata vårdbolagens intressen går före befolkningens och patienternas behov. Skattepengar för vård går till vinster i riskkapitalbolag, ofta med utländska ägare. Deras enda syfte är att köpa upp vårdbolag, maximera deras lönsamhet och sedan sälja vidare till högstbjudande.
Ett exempel är Carema, det vårdbolag som driver Sävja, Liljeforstorg och Enköpings vårdcentraler. 2005 köptes Carema av riskkapitalbolaget 3i för 1,85 miljarder kronor. Omsättningen ökade och lönsamheten blåstes upp. Carema växte och koncernen bytte namn till Ambea. Fyra år senare såldes Ambea/Carema till Triton, ett nytt riskkapitalbolag, för 8,3 miljarder. Det ger en reavinst på 6,45 miljarder kronor.

På måndag kväll kan den som är intresserad få veta mer om vart de privata vinstpengarna går. Kent Werne, journalist, debattör och författare till bl a böckerna "Söj hela skiten" och "Du sköna nya hem" gästar Uppsala. Plats: Drabanten, Bangårdsgatan 13, Uppsala. Tid: Mån 9 maj kl 18.00.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar