måndag 30 maj 2011

Vänsterns alternativ

Idag behandlar landstingsstyrelsen preliminär plan och budget för 2012-2014. Borgarna fortsätter sin privatisering av sjukvården utan att ens fundera på att utvärdera det man redan gjort. Har vi fått ut mer av pengarna, har vi fått bättre vård, har tillgängligheten ökat osv? Mitt svar på dessa frågor är att inget visar på en förbättring. Däremot har vi fått en kraftigt ökad byråkrati för att hantera upphandlingar, regelböcker mm. Vår egen verksamhet har stått i periferin och ofta svartmålad, allt för att motivera privatiseringar.
Vänsterpartiet visar på en annan väg. Stoppa privatiseringarna som inte leder till något annat än ökade orättvisor där de friska bestämmer hur vården ska se ut. Stoppa det skadliga s k avkastningskravet på vår egen primärvård vilket skulle göra att våra vårdcentraler får 33 miljoner mer att göra vård för. Styr resurserna dit behoven är störst, satsa på förebyggande vård, mer pengar till barnhälsovården och stopp för avgifter för barn och unga. Kostnadsanpassningar på Akademiska sjukhuset ska inriktas på strukturella förändringar och inte personalneddragningar. Vi behöver behålla personal för att klara framtiden. Rätt till heltid, bra arbetsmiljö och justa löner. Utveckla nya metoder, t ex kultur på recept, för att förbättra rehabilitering. Sammantaget behövs förstärkningar under 2012 på minst 50 miljoner kronor.
Statsbidragen räknas inte upp och blir mindre värda, befolkningen blir äldra, nya behandlingar och mediciner utvecklas, sjukhusen behöver rustas upp och kollektivtrafiken måste byggas ut. Därför kan det bli nödvändigt att under planperioden höja skatten för att klara ekonomin och nödvändiga förstärkningar.
Vänsterns politik behövs mer än någonsin i svensk sjukvårdspolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar