onsdag 15 juli 2009

Arbetslöshet är ohälsosamt!

I den utmärkta medicinska tidskriften Lancet har man redovisat den första studien av hur den nuvarande ekonomiska krisen påverkar hälsan i Europa. Bakom artikeln står ett antal epidemiologiska forskare d.v.s. specialister på sambandet mellan sociala förhållanden och hälsa. Fördelen med studien är att den omfattar 25 europeiska länder vilket gör det mindre sannolikt att resultaten påverkas av lokala faktorer. Därigenom blir slutsatserna säkrare. 

Studiens viktigaste resultat är att det finns ett klart samband mellan arbetslöshet och antalet självmord och antalet alkoholrelaterade dödsfall. En ökning av arbetslösheten med en procentenhet leder till 0,8 procents ökning av självmordsfrekvensen.

En intressant slutsats som forskarna drar är att en aktiv arbetsmarknadspolitik mildrar de negativa hälsoeffekterna av arbetslösheten. 

Att göra som den svenska regeringen, att både acceptera en stigande arbetslöshet och rusta ner arbetsmarknadspolitiken, är med andra ord dubbelt idiotiskt.

En annan viktig slutsats av undersökningen är ungdomar drabbas värre av arbetslöshet än äldre. Att Sverige ligger nära europatoppen när det gäller ungdomsarbetslöshet är därför djupt oroande. En rad undersökningar, bland annat Socialstyrelsens folkhälsorapport, visar att den psykiska hälsan bland unga människor har försämrats kraftigt sedan slutet av 1980-talet också jämfört med en rad andra europeiska länder.

Den försämrade arbetsmarknaden för unga är en viktig orsaksfaktor och fler jobb till ungdomar är därför en viktig folkhälsoinsats.

1 kommentar:

  1. Människan vill höra till, vara verksam, känna sig behövd.
    Det är inte liktydigt med lönearbete.
    Om man som i inlägget förutsätter lönearbetet så skulle man få samma negativa resultat för egenföretagare.
    Samhället (vi alla) måste efterfråga sina medmänniskor.

    SvaraRadera