lördag 18 juli 2009

Fattigdom farligare än svininfluensa

Det är väl känt att det finns stora klasskillnader i hälsa. Påståendet ”rik och frisk eller fattig och sjuk” har fog för sig. 

Märkligt nog diskuteras sällan ojämlikhetens effekter på hälsan. Debatten vimlar av påståenden om olika hälsorisker, alltifrån faran att bo nära högspänningsledningar till risken av att äta för mycket eller möjligen för lite fet mat. Fattigdom eller låg inkomst nämns däremot sällan som något ohälsosamt. 

Därför är det intressant att ta del av en vetenskaplig studie som gjorts av Robert Eriksson och Jenny Torssander vid institutet för social forskning vid Stockholms Universitet. De har utgått från den svenska folk- och bostadsräkningens indelning i samhällsklasser som sträcker sig från högre tjänstemän till icke facklärda arbetare. Lantbrukare och andra företagare räknas som separata klasser. 

Man utgick från indelningen i samhällsklasser 1990 bland kvinnor och män i åldrarna 30 till 60 år och följde upp dödligheten bland alla individer i dessa åldersgrupper fram till 2003. Undersökningen ger därigenom en god bild av risken för att råka ut för ett dödsfall i åldrarna 30-70 år. Detta är ett bättre mått än den totala dödligheten som alltid är 100 % oberoende av vilken samhällsklass vi tillhör. Det intressanta är givetvis vilken chans vi har att undvika att dö i förtid och leva ett långt liv med god hälsa. 

Undersökningen visar att den chansen i hög grad är beroende av vilken samhällsklass vi tillhör: 

Icke facklärda arbetare har mer än dubbelt så hög risk att dö i förtid jämfört med högre tjänstemän. Bland kvinnor är risken 67 % högre. När det gäller våldsamma dödsfall och hjärtsjukdomar är riskskillnaderna ännu större. 

Man kan också uttrycka det som att 32 % av alla dödsfall bland män och 23 % av alla dödsfall bland kvinnor i dessa åldrar kan hänföras till sociala skillnader i hälsa.  Det innebär att 3000 förtidiga dödsfall bland män och 1000 bland kvinnor årligen skulle kunna undvikas om vi levde i ett jämlikt samhälle. 

Dålig ekonomi, låg utbildning och brist på inflytande är med andra ord viktiga hälsorisker i det svenska samhället. I ett internationellt perspektiv är naturligtvis ojämlikhetens pris oerhört mycket större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar