onsdag 22 april 2009

Gör folkhälsa till en viktig rödgrön valfråga!

Den nybildade socialdemokratiska föreningen för en bättre och jämlik hälsa tog ett berömvärt initiativ när man ordnade ett öppet seminarium om klasskillnaderna i hälsa och en framtida folkhälsopolitik. Inledare var Göran Dahlgren som varit en ledande folkhälso- och vårddebattör under många år och bland annat drivit kampen mot privatiseringar inom sjukvården.

 Mötet på ABF-huset var välbesökt och det riktades stark kritik mot den borgerliga regeringens brist på genomtänkt folkhälsopolitik och oförmåga att se klasskillnaderna i hälsa. Samtidigt var man överens om en återgång till den gamla s-regeringes politik inte är ett tillräckligt alternativ.

Klasskillnaderna i hälsa i Sverige ökar i takt med en ökad ekonomisk ojämlikhet. Det visas bland annat av Socialstyrelsen senaste folkhälsorapport. Skall denna utveckling kunna brytas krävs kraftfulla och genomtänkta insatser inom en rad samhällsområden.

Två viktiga frågor som lyftes fram var arbetsmiljöfrågorna, framför allt den psykosociala arbetsmiljön och ungdomars försämrade psykiska hälsa som har ett starkt samband med en försämrad arbetsmarknad och benägenheten att individualisera samhällsproblem och ge ungdomarna själva skulden för att det inte finns jobb.

En ny offensiv folkhälsopolitik där man angriper hälsans sociala bestämningsfaktorer och minskar ojämlikheten borde vara en av hörnstenarna i den politik som ger en rödgrön valseger 2010.

Gunnar Ågren

1 kommentar: