Organisationen Sveriges kommuner och landsting har har tagit fram en förstudie om fallskador bland äldre. Den visar att i realtion till andra dödsorsaker är fallolyckor den femte vanligaste dödsorsaken efter hjärt- kärl sjukdomar, cancer, stroke och lungsjukdomar bland äldre. Det sker ca 1500 dödsfall per år i Sverige till följd av fallolyckor hos personer över 65 år. Många som faller drabbas av frakturer som höftleds- och handledsfrakturer. Det innebär ett stort lidande för den enskilde och leder till stora kostnader för samhället, inte minst sjukvården och kommunerna.
De som bor i särskilda boenden drabbas av fler fall och frakturer än i andra miljöer. Det är närmare 40 procent av alla höftledsfrakturer som inträffar i särskilda boendeformer, trots att det bara är 6 procent som bor i dessa boenden. På sjukhusen inträffar ca 7-8 procent av alla höftledsfrakturer, men eftersom de äldre ofta vistas en relativt kort tid på sjukhus, så kan det bedömas som en stor risk för både fall och frakturer vid vistelse på sjukhus.
Med effektiva förebyggande insatser så skulle många fall och frakturer kunna förhindras. Det skulle betyda minskat lidande för den enskilda, men också leda till betydande kostnadsbesparingar för samhället, inte minst för kommuner och landsting. Sådana insatser är möjliga, även om det initialt skulle kosta kommuner och landsting en del men i förlängningen skulle det förmodligen vara lönsamt
Metoder som har visat sig framgångsrika är riktade insatser till vissa riskmiljöer och särskilt såbara individer. Internationellt har man jobbat mycket med att förebygga fallolyckor bland äldre på särskilda specialistmottagningar, s.k. fallmottagningar. Mottagningarna kännetecknas av teamarbete där olika professioner samarbetar för att förebygga fallolyckor, vilket visat sig mycket framgångsrikt. I Sverige har försök gjorts på några ställen, men det har aldrig riktigt slagit igenom fullt ut.
Det är viktigt att satsa på fysisk aktivitet för äldre personer som tidigare i livet inte varit fysiskt aktiva. Det är till och med så att äldre personer får en större effekt av träning än yngre. Fysisk aktivitet bidrar allmänt till att stimulera balans, kooordination och muskelstyrka. Individuella genomgångar av äldre personers situation som löper stor risk att falla har visat på goda resultat. Det kan handla om att titta på den fysiska boendemiljön, stöd till anpassad fysisk aktivitet, genomgång av läkemedel, synundersökning m.m. För att det ska bli lyckosamt krävs stöd från olika professioner och nära samarbete mellan kommuner och landsting (sjukvården).
Om man vill läsa mer insatser för att förebygga fallolyckor bland äldre kan ni hämta hem rapporten via den här länken. http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39460_1.pdf
Andreas Falk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar