NUTEK lyfter fram hälso- och sjukvården som den största tillväxtbranschen. Dvs den privata hälso- och sjukvården. Men frågan är, hur kan en privatisering av den offentliga hälso- och sjukvården definieras som tillväxt, som något positivt? Är det så att den offentliga vården betraktas som en tärande del av samhället?
Den privata hälso- och sjukvårdens frammarsch är ett resultat av en aggressiv borglig politik. Det handlar inte längre om hur många vårdcentraler som ska vara privata resp offentliga, eller att man kan lära av det privat. Idag handlar det om ett totalt systemskifte där all primärvård i landet ska vara öppen för alla privata vårdföretag. Det handlar om att införa mer och mer av marknadsliknande förhållanden för all hälso- och sjukvård. Det handlar om att omvandla patienter till kunder. Den s k valfriheten blir en valfrihet för privata vårdbolag som konkurrerar med varandra om de bästa platserna, men lämnar de olönsamma till landstingen.
Systemskiftet gynnar de redan gynnade, de sällan sjuka som kräver omedelbar tillgång till sjukvården när de blir sjuka. Möjligheten att styra resurser dit de bäst behövs undergrävs av ekonomiska ersättningssystem som inte tar hänsyn till vare sig vårdtryck eller socio-ekonomiska faktorer.
Aldrig förr har svensk hälso- och sjukvård hotats så starkt som just nu. Därför behövs en bevakning, en kommentering och en debatt om konsekvenserna av detta systemskifte. Det saknas en kritisk granskning ur ett vänsterperspektiv. Därför startar vi denna blogg som ett led i vårt arbete att utforma en radikal hälso- och sjukvårdspolitik.
Sören Bergqvist
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar