Socialstyrelsen lade nyligen fram en folkhälsorapport som finns tillgänglig på nätet: www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2009/10363/2009-126-71.htm
Rapporten visar att högutbildade män är folkhälsans vinnare medan ungdomar och äldre kvinnor är de stora förlorarna.
Klasskillnaderna i hälsa är mycket stora och visar dessutom en tendens att öka. I Socialstyrelsens rapport har man framför allt tittat på skillnader mellan högutbildade och personer med enbart grundskola. Jämför man dessa två grupper har gapet i medellivslängd ökat från 2 år till 4,5 år bland kvinnor och från 3,4 år till 4,9 bland män om man jämför situationen 1986 med dagens. Personer med enbart grundskoleutbildning har dubbelt så hög risk att dö före 75 års ålder som högutbildade.
Man ser mycket stora klasskillnader när det gäller diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Astma och allergi är vanligare bland barn till lågavlönade föräldrar. Kvinnor med låg utbildning som drabbas av bröstcancer har sämre överlevnad än högutbildade. En slutsats som dras är att en mycket stor andel av ohälsan i Sverige sammanhänger med sociala faktorer. Vi kan tala om en onödig ohälsa som skulle kunnat undvikas om vi hade en jämnare inkomstfördelning och bättre välfärd.
Kvinnors hälsoutveckling stagnerar. Det är bara bland högutbildade kvinnor som medellivslängden ökar. Dödligheten ökar bland män i åldrarna 16-24 år till stor del beroende på alkohol- och narkotikarelaterad dödlighet. Bland alla grupper ungdomar försämras den psykiska hälsan. Bland unga kvinnor ser vi en ökning av andelen som rapporterar ångest, oro och ängslan från omkring 10 % 1990 till 30% 2005. En viktig orsak till ungdomars försämrade psykiska hälsa är den försämrade arbetsmarknaden. Sverige har numera den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Västeuropa.
Gunnar Ågren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar