söndag 19 april 2009

Jämlikhet bra för folkhälsan!

Ökad jämlikhet har länge varit en paroll med stor genomslagskraft. Inom vänstern har vi länge varit övertygade om att ett samhälle med minskade inkomstskillnader och mindre sociala klyftor också är ett bättre samhälle.

Numera finns det också ett starkt forskningsstöd för den uppfattningen. I en utmärkt nyutkommen bok ”The Spirit Level” (Allen Lane, 2009) visar den ledande engelske folkhälsoforskaren Richard Wilkinson på ett övertygande sätt att samhällen med lägre skillnader i inkomster har bättre hälsa och lägre kriminalitet än samhällen med stora sociala klyftor.

Att omfördela pengar med hjälp av progressiva skatter, satsa på bra socialförsäkringar och en offentligt finansierad skola, sjukvård, barnomsorg samt bostäder till rimliga hyror är helt enkelt mer effektivt. Fler kan jobba och medborgarna kan känna större trygghet och en högre grad av välbefinnande. I det långa loppet vinner även de rika på att bidra till ökad välfärd.

Sverige är fortfarande, vid internationell jämförelse ett land med relativts små ekonomiska klyftor. Intressant nog lyfts den svenska välfärdsmodellen fram som ett föredöme i internationella sammanhang, bland annat i WHO:s senaste rapport om hur vi skall minska de globala hälsoklyftorna.

Ironiskt nog sker detta samtidigt som vår egen regering gör sitt bästa för att rasera välfärden och öka klyftorna i samhället. Skattesänkningar för de rika och urholkade socialförsäkringar är inte bara orättfärdiga, de är också ohälsosamma!

Gunnar Ågren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar