måndag 4 maj 2009

Apoteksmarknaden avreglerad

Riksdagens borgerliga majoritet beslutade torsdagen den 29 april att Apotekets monopol ersätts av ett system där den som får tillstånd av Läkemedelsverket får driva apotek. Avregleringen träder i kraft den 1 juli 2009.
Den borgerliga regeringen gjorde tidigt klart att Apoteket ska avregleras. När jag ställt frågan varför regeringen vill riva ned ett välfungerande system och ersätta det med ett marknadssystem där läkemedelskostnaderna riskerar skjuta i höjden har jag fått mer eller mindre begåvade svar. De vanligaste förklaringar har varit ”vi gick till val med löftet att sälja ut Apoteket” eller ”att endast diktaturer som Nordkorea och Kuba har kvar apoteksmonopolet, därför kan inte Sverige ha kvar monopolet”. Monopol är alltid dåligt enligt borgerlig retorik och lika säkert påstår de borgerliga partierna att privatisering och konkurrens per automatik kommer att innebära billigare läkemedel. Sedan har alliansens representanter i Socialutskottet ojat sig över den dåliga tillgängligheten och att det är så få apotek i Sverige, endast ett apotek per 10 000 invånare. Alltså mycket glesare än i andra europeiska länder. Men Göran Hägglund säger inget om att apoteksombuden inte räknas i underlaget eftersom systemet inte är så vanligt i andra länder.

Konsumentverket har fått uppdraget att utvärdera avregleringen och jag råkade hitta en intressant rapport på deras hemsida ”Apoteksmarknaden ur konsumentperspektivet”, publicerades i december 2008. Rapporten är en s.k. nollmätning så att Konsumentverket har något att jämföra mot när utvärderingen sker om några år. Det förvånar mig att rapporten inte har uppmärksammats någonstans. Resultatet i rapporten är entydigt, svenska folket är nöjda med apoteket – både tillgängligheten och öppettiderna. Närheten till apoteken bedöms vara mycket god, 85 procent av alla har mindre än 15 minuters väg till närmaste apotek eller apoteksombud, 80 procent anser att öppettiderna är bra. När det gäller de äldre är siffrorna ännu högre. Det är mycket få som säger att närheten eller öppettiderna är dåliga (två respektive fyra procent).
Rapporten avslutas med orden – "Idag är den svenska allmänheten mycket nöjd med marknaden för försäljning av produkter inom Apoteket AB:s sortiment. Den svenska allmänheten ser egentligen inga fördelar eller förväntar sig några större förbättringar med en omreglerad marknad för försäljning av produkter inom Apoteket AB:s sortiment".
Rapporten förstärker ännu mer min uppfattning att regeringens drivkraft är enbart näringslivspolitisk, inte hälso- och sjukvårdspolitisk.
Vänsterpartiet anser att läkemedel är en del av sjukvården och inte en marknadsvara vilken som helst. Vid ett maktskifte i nästa riksdagsval kommer vi att tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet riva upp ett beslut om privatisering av apoteksmarknaden. Det gör vi för att säkerställa en pålitlig och kostnadseffektiv läkemedelshantering med god tillgänglighet i hela landet.

P.S. de borgerliga riksdagsledamöterna kom till debatten med var sin enormt stor blombukett. I debatten tackade sedan alliansrepresentanterna den ena efter den andra Farmacevtförbundet för blommorna.

1 kommentar:

  1. Det finns en massa saker som vi måste bevaka när det gäller denna sk avreglering. "200 av apoteken kommer att säljas till anställda till underpris, dvs man kommer att avknoppa utan konkurens vilket ju är olagligt - se tex Tibblegymnasiet och Stadskontorets utredning om avknoppningar. Vilka extrakostnader kommer detta att medföra för landstingen som nu måste genomföra infokampanjer till medborgarna?

    SvaraRadera