tisdag 26 maj 2009

Privatisering ökar vårdens kostnader

Privatiseringsanhängarna hävdar ofta att marknaden gör att privat vård blir bättre och billigare.  Detta är en myt. Privatisering driver tvärtom upp kostnaderna och ger ofta sämre kvalitet. Internationella jämförelser visa att länder som satsat på privat vård har högre totalkostnader och sämre hälsoutfall än länder där vården är offentlig. I USA har man jämfört vinstdrivande sjukhus med sådana som drivs utan vinstintresse eller är offentliga. De vinstdrivande ger sämre vård vid likartade sjukdomar.

De som driver privata vårdbolag gör det inte av omtanke om folkhälsan. De vill ha återbäring på sina satsade pengar. Syftet med verksamheten är att ge vinst. De skattepengar som i allmänhet finansierar den privata vården skall räcka både till att klara kostnaderna och ge ett överskott.

Privat verksamhet är kostnadsdrivande på flera sätt. Ett vanligt sätt att öka vinsten är att ägna sig åt det som i USA kallas ”cherry-picking”, ungefär plocka russinen ur kakan. Man sorterar bort de sjukaste patienterna, som får tas hand av den kvarvarande offentliga verksamheten som belastas med högre kostnader.

Inom privat vinstgivande verksamhet finns ingen anledning att avstå från att ge onödig vård om man kan få betalt för den. I USA är det till exempel mycket vanligare med kejsarsnitt än i länder där sjukhusen drivs i offentlig regi. Inom ramen för Vårdval Stockholm har man börjat sätta patienter på extra återbesök eftersom det ökar intäkterna.

Inom privat verksamhet finns inget intresse att sprida kunskaper som kan användas för att effektivisera verksamheten. Tvärtom behåller man kunskapen för att kunna öka sin egen vinst. Detta är särskilt allvarligt inom sjukvården där det är viktigt att alla får del av nya rön som medför bättre hälsa.

Privatisering skapar onödig byråkrati genom att man måste bygga upp nya organisationer för kontroll och upphandling. I och med att nya aktörer kommer in på arenan bryts ofta gamla kontaktmönster och lokalt förankrad kompetens går förlorad. 

Inom privat verksamhet minskar intresset för förebyggande verksamhet eftersom detta ses som en onödig kostnad som dessutom minskar den framtida vinsten.

3 kommentarer:

  1. Anders Andersson, Motala28 maj 2009 kl. 15:47

    Det är väl också så att de privatiserade verksamheterna ligger utanför kommunernas kontroll så att i dagens situation med neddragningar i kommunerna är de fredade...

    SvaraRadera
  2. När ni pratar om privatvård menar ni då att även regleringen ligger inom det privata?

    Hur fungerar det i så fall med sekretess inom den privata vården?

    I den offentliga vården är ju en sjukjournal allmänhandling, men sekretessbelagd.

    Vad har man för säkerhet inom privatvård som patient? Vad finns det för lagar och bestämmelser på det här området?

    SvaraRadera
  3. Också privat vård lyder under hälso- och sjukvårdslagen och landstinget eller kommunen är ansvarig för all vård inom sitt område också den privata. Frågan är hur man tar det ansvaret i praktiken. Exemplet med flyktingsjukvården i Stockholms län visar att missförhållanden inom privat vård kan fortsätta under lång tid utan att det händer något.

    Självklart kan det inträffa misstag också inom offentlig vård men då har man möjlighet att byta ut chefen och omorganisera verksamheten. Gäller det privat vård måste man säga upp sitt avtal, vilket tar tid och kan bli dyrt,

    SvaraRadera