Idag har Socialstyrelsen överlämnat sin hälso- och sjukvårdsrapport till regeringen de har också presenterat rapporten på DN debatt.
Det är intressant att socialstyrelsen så tydligt lyfter fram det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. De menar att hälso- och sjukvården i Sverige måste byta fokus och i större utsträckning jobba med att förhindra insjuknande. Att sätta patienten i fokus är den andra frågan de tycker hårt på.
Hälsan är ojämlikt fördelad i Sverige. Arbetare mår sämre och lever kortare än tjänstemän, kvinnor mår sämre än män. Ur ett vänsterperspektiv är det oacceptabelt!
I denna tid då så mycket av hälso- och sjukvårdsdebatten handlar om valfrihet och tillgänglighet är det glädjande att socialstyrelsen riktar fokus på just den ojämlika fördelningen av hälsa.
Vetskapen om att hälsan är ojämlikt fördelad och vetskapen att hälso- och sjukvården kan bidra till att göra något åt det är en av grunderna i Vänsterpartiets hälso- och sjukvårdspolitik. Därför kan vi bara hoppas att regeringen lägger stor vikt vid socialstyrelsen rapport och vill diskutera med oss vad som bör göras!
torsdag 14 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så riktigt så och det gäller inte minst för vården att också tänka att det finns preventiva insatser i flera steg t ex att minimera skador pga redan uppkommen sjukdom vilket är viktigt för dem med livslånga, kroniska sjukdomar. / Susanne R Suvanto
SvaraRaderaJag utbildar mig till folkhälsovetare. Jag läser Folkhälsovetenskapligtprogram på Halmstad Högskola.
SvaraRaderaFör jag anser att det är vilktigt att jobba förebyggande inom folkhälsa. Jag tror man vinner mycket på det i längden.
Fast så som jag ser samhället nu känns det som att den offentliga verksamheten inom det här området ligger långt efter.
Den offentliga ekonomiska situationen gör det svårt att jobba förebyggande. Inom det offentliga har man fullt upp med att ta hand om de mest akuta och de sämst sjuka osv.
Så dyker det upp lite privata mer eller mindre seriösa företag som satsar på vissa former av förebyggande hälso- och sjukvårdsarbete. Som ex. företag som jobbar med viktminskning. Det finns ju mängder med sådana.
Jag säger inte att det är fel men det är ju inte till den offentliga verksamheten man som privatperson vänder sig i första hand.
Det måste finnas en bättre och tydligare offentlig förebyggande hälso- och sjukvård.
Stoppa problemen innan de blir för stora och för kostsamma för den offentligaverksamheten.
Visst det finns en del runt om i landet men satsningarna är ju inte superstora.
Men framför allt är det ju väldigt mycket upp till var och en kommun/landsting/region att välja hur mycket eller lite man har råd att satsa förebyggande. Om man har möjlighet att se på det kortsiktigt eller långsiktigt.
Som i Falkenberg har de ett speciellt folkhälsoråd. Det består av politiker från de olika nämderna för att man alltid ska se till folkhälsofrågor i de olika nämnderna när man tar olika beslut. Dessutom verkar de göra en hel del olika satsningar på folkhälsa inom många områden i Falkenberg. (Enlig en person på Folkhälsan i Falkenberg som jag intervjuade till ett arbete i slutet av förra året.)
Jag hoppas på förbättring inom den förebyggande hälso- och sjukvården. För det finns många studier att falla tillbaka på och stödja framtida folkhälsoarbete på.